Fauna

rozwiń zwiń Kryteria wyszukiwania

Sokół wędrowny

Sokół wędrowny jest drapieżnikiem, należy do rodziny sokołów. Występuje niemal na całej kuli ziemskiej z wyjątkiem Antarktydy. Wielkość sokołów jest uzależniona od płci. Samica jest większa o 1/3...

Tracz nurogęś (Mergus merganser)

Należy do rodziny kaczkowatych. W Polsce rozpowszechniony jest w całym kraju, zamieszkuje czyste bieżące lub stojące wody. Swoje gniazda zakłada w dziuplach drzew, ale także w  budkach...

Tropiąc wilka

Śnieżna pierzynka, która otuliła strzeleckie lasy sprzyja tropieniu. Przypomnijmy, tropy to odcisk kończyny zwierzęcia pozostawiony na piasku, błocie lub śniegu, a także na innych podłożach,...

Żuraw (Grus grus)

Jeden z największych ptaków występujących w Europie, rozpiętość skrzydeł dochodzi do 220 cm . Ptak  o popielatym ubarwieniu z czarną szyją i głową oraz białą szeroką brwią za okiem. Z tyłu...

Łabędź niemy (Cygnus olor)

Ptak, który zamieszkuje stojące zbiorniki wodne. Żywi się pokarmem roślinnym z dodatkiem małży, larw owadów i ślimaków. Długość ciała: 145-160 cm. Powszechnie znany, duży, biały ptak wodny z...

Pobierz aplikację