Fauna

rozwiń zwiń Kryteria wyszukiwania

Bielik

Największy ptak szponiasty północnej Europy. Rozpiętość skrzydeł nawet do 240 cm. Jest ptakiem mocno związanym ze środowiskiem wodnym, gdzie poluje. Głównym pożywieniem są leszcze i karpie....

Bocian czarny (ciconia nigra)

Ptak, który w odróżnieniu od bociana białego unika towarzystwa człowieka. Swoje gniazda zakłada w starych drzewostanach liściastych i iglastych w pobliżu wód i bagien. Długość ciała wynosi 95-100...

Dudek (Upupa epops)

Zamieszkuje niemal całą Europę. Na zimę ptak odlatuje do Afryki. Na głowie posiada charakterystyczny czub. Młode dudki w momencie zagrożenia plują cuchnącą wydzieliną na odległość 50 cm. Główne...

Gągął (Bucephala clangula)

Zamieszkuje stare dziuplaste drzewa, gdzie się lęgnie. Samica składa od 5 – 19 jaj. Młode kaczki nie umiejąc jeszcze latać wyskakują z dziupli, w której się wykluły. Żywią się mięczakami,...

Jeleń szlachetny (Cervus elaphus)

Może osiągać nawet 2 metry długości i 1,5 metra wysokości. Masa samców to około 180 kg, samice są mniejsze ok 90 kg. Swoje poroże zrzuca na przełomie marca i kwietnia, odrasta wczesną wiosną....

Orlik krzykliwy (Clanga pomarina)

Duży, wędrowny ptak szponiasty. W Polsce bardzo nieliczny. Populacja to około 3.000 par. Dojrzałość płciową osiąga w wieku 4 lat. Waga to około 1,6 kg. Rozpiętość skrzydeł 175 cm. Składa...

Pliszka siwa (Motacilla alba)

Pospolity i powszechny gatunek.  W Polsce występuje na terenie całego kraju. Wielkością dorównuje wróblowi. Żywi się owadami.

Puchacz

Jest naszą największą sową z rodziny puszczykowatych.  Jest ptakiem rzadkim i płochliwym. Sylwetka masywna, z dużą okrągłą głową, szerokimi zaokrąglonymi skrzydłami i krótkim ogonem. Na...

Puszczyk (Strix aluco)

Najpospolitsza sowa w Polsce (około 70.000 par). Najchętniej gniazduje w dziuplach starych drzew. Składa od 2 do 8 jaj, które wysiaduje ok 30 dni. Może obracać głowę niemal dookoła. Ptak...

Rybołów zwyczajny

Rybołów to duży wędrowny ptak drapieżny. W Polsce nieliczny ptak lęgowy, szacuje się, że w Europie żyje 8000 par. Wielkość rybołów jest uzależniona od płci. Samica jest większa  od samca,...

Pobierz aplikację