Puchacz

Puchacz

Opis:

Jest naszą największą sową z rodziny puszczykowatych.  Jest ptakiem rzadkim i płochliwym. Sylwetka masywna, z dużą okrągłą głową, szerokimi zaokrąglonymi skrzydłami i krótkim ogonem. Na okrągłej głowie charakterystyczne długie "uszy" z piór, zwykle położone poziomo, a stawiane gdy ptak jest zaniepokojony. Ubarwienie płowobrązowe, brunatno plamkowane z wierzchu i grubo kreskowane od spodu. Duże pomarańczowe oczy. Nogi mocne, opierzone z potężnymi pazurami.

Wiosną odzywa się bardzo donośnym, niskim „u-hu”. Prowadzi głównie nocny tryb życia, choć czasem bywa aktywny także w dzień.

Pobierz aplikację