Sokół wędrowny

Sokół wędrowny

Opis:

Sokół wędrowny jest drapieżnikiem, należy do rodziny sokołów. Występuje niemal na całej kuli ziemskiej z wyjątkiem Antarktydy. Wielkość sokołów jest uzależniona od płci. Samica jest większa o 1/3 od samca, który jest wielkości gołębia. Rozpiętość skrzydeł wynosi 95-115 cm. Dorosłe są stalowosiwe na wierzchu, na spodzie jasno ubarwione. Młode różnią się ubarwieniem – z wierzchu są brązowe, ale zarówno u dorosłych jak i młodych występuje charakterystyczny wąs, który kontrastuje z jasnymi policzkami. W Polsce jest ptakiem nielicznym lęgowym. W latach 50 na skutek używania środków ochrony roślin (DDT) sokół wędrowny masowo zaczął ginąć w Polsce. W latach 60 intensywnie zaczęto reintrodukować ten gatunek, co obecnie owocuje tym, że sokoły powracają do swoich naturalnych miejsc. W 2012 roku po długoletniej przerwie zinwentaryzowano gniazdo sokoła na drzewie w Nadleśnictwie Barlinek.

Sokół wędrowny należy do rekordzistów prędkości w świecie zwierząt. Spada na swoją ofiarę z prędkością dochodzącą do 360 km/h.

Pobierz aplikację