Żuraw (Grus grus)

Żuraw (Grus grus)

Opis:

Jeden z największych ptaków występujących w Europie, rozpiętość skrzydeł dochodzi do 220 cm . Ptak  o popielatym ubarwieniu z czarną szyją i głową oraz białą szeroką brwią za okiem. Z tyłu ciała zwisa pióropusz wydłużonych i wygiętych piór. Zamieszkuje mokradła, rozległe rzeczne rozlewiska oraz skraje podmokłych lasów.  Cechą tych ptaków jest wydawany przez nich głos zwany klęgorem, którym porozumiewają się w czasie wędrówek, zlotów oraz w rewirach lęgowych. Ciekawym  zjawiskiem są także jesienne zlotowiska , gdzie ptaki głośno się nawołują, tańczą i łączą się w pary.

Pobierz aplikację