Orlik krzykliwy (Clanga pomarina)

Orlik krzykliwy (Clanga pomarina)

Opis:

Duży, wędrowny ptak szponiasty. W Polsce bardzo nieliczny. Populacja to około 3.000 par. Dojrzałość płciową osiąga w wieku 4 lat. Waga to około 1,6 kg. Rozpiętość skrzydeł 175 cm. Składa przeważnie dwa jaja, które są wysiadywane przez oboje rodziców. Żywi się dużymi owadami, sięga nawet po młode zające. W Polsce objęty jest ochroną gatunkową ścisła. Wokół gniazd orlików obowiązuje strefa ochronna w promieniu do 500 m.

Pobierz aplikację