Jeleń szlachetny (Cervus elaphus)

Jeleń szlachetny (Cervus elaphus)

Opis:

Może osiągać nawet 2 metry długości i 1,5 metra wysokości. Masa samców to około 180 kg, samice są mniejsze ok 90 kg. Swoje poroże zrzuca na przełomie marca i kwietnia, odrasta wczesną wiosną. Jelenie śpią do 2 godzin na dobę. Dojrzałość płciową osiągają w drugim roku życia. Samica rodzi jedno, rzadko dwa młode zwane cielętami. Należy do zwierzyny łownej.

Pobierz aplikację