Dudek (Upupa epops)

Dudek (Upupa epops)

Opis:

Zamieszkuje niemal całą Europę. Na zimę ptak odlatuje do Afryki. Na głowie posiada charakterystyczny czub. Młode dudki w momencie zagrożenia plują cuchnącą wydzieliną na odległość 50 cm. Główne pożywienie stanowią: chrząszcze, świerszcze i szarańczaki. Dawniej mówiono na niego „hupek” lub „wudwudek”.

Pobierz aplikację