Łabędź niemy (Cygnus olor)

Łabędź niemy (Cygnus olor)

Opis:

Ptak, który zamieszkuje stojące zbiorniki wodne. Żywi się pokarmem roślinnym z dodatkiem małży, larw owadów i ślimaków. Długość ciała: 145-160 cm. Powszechnie znany, duży, biały ptak wodny z czerwonym dziobem i czarną naroślą nad nim. Młode przez pierwszy rok życia są brązowe, stopniowo bielejąc. Samiec osiąga ciężar do 11 kg będąc jednym z najcięższych ptaków latających. Para łabędzi łączy się ze sobą na całe życie. Samiec bywa agresywny broniąc gniazda przed intruzami lub demonstrując swą siłę w imponującej postawie z uniesionymi niczym żagle skrzydłami.

Pobierz aplikację